Stress /depression/angst
STRESS / DEPRESSION / ANGST
Hvordan kan vi arbejde med din stresstilstand
Stress påvirker din fysiske krop. Når kroppen oplever stress, udløses der en række fysiologiske reaktioner, hvorved der sker en øget produktion af stresshormonerne kortisol og adrenalin. For at modvirke disse reaktioner, vil jeg oftest arbejde med at berolige din krops nervesystem. Det sker bl.a. med NRE- neuro resilience øvelser og små visualiserings- og meditationsøvelser. Disse øvelser vil få din krop til at slappe af og ikke være i alarmberedskab.
Vi vil også undersøge de mønstre, der har gjort, at du er endt i denne stress- og overbelastningstilstand og, hvordan de kan ændres.
Stress er en tilstand og ikke en sygdom og muligheden for stress vil altid være til stede i vores liv. Der findes den positive stress og den negative stress.
Altafgørende er det, at blive klar over hvor og hvad stressfaktorerne er. Er de opstået på arbejdspladsen, i dit privatliv eller følelsesmæssigt. Vi undersøger hvem eller hvad, der er årsagen samt, hvad der kan gøres for at ændre din stresstilstand.
Vi kan dog alle blive bedre til at håndtere stress, så belastende situationer medfører mindre stresspåvirkning og dermed øger vores modstandskraft over den helbredsskadende effekt den længerevarende stress har. Altså måske lære at sige pyt eller sætte grænser.
Vi har alle forskellige grænser for, hvornår vi føler os stresset samt forskellige måder at håndtere stress på. Den måde vi håndterer eller tackler stress på kaldes for coping eller mestring. Hvis vi ikke formår at cope, dvs. tackle eller håndtere stressfyldte situationer og bringe kroppen tilbage i balance, så kan stress føre til alvorlige helbredsproblemer.
Håndtering af stress
Stresshåndtering handler om valg, principper/overbevisninger og ændret adfærd
Der findes mange forskellige råd til god stresshåndtering – personligt og på arbejdspladsen. En del af disse råd lyder lette, men er det langtfra altid, da stresshåndtering handler om forandringer – valg, principper/overbevisninger og ændret adfærd.
Forandringer sker ikke fra den ene dag til den anden.
Forandringer tager tid, og kræver en vedvarende indsats, hvis du vil opnå varige resultater, men til gengæld er gevinsten stor. Ofte skal der både en ydre og en indre indsats til for at ændre situationen, men nogle stresshåndterings strategier er dog lige at gå til.
Du kan blive bedre til at tackle din stress
Når vi taler personlig stresshåndtering, er der ikke én universalløsning som gælder for alle, da mennesker er forskellige. En del af arbejdet i forhold til stresshåndtering består i at finde frem til de metoder og teknikker, som fungerer bedst for netop dig.
Symptomer på stress kan være
Fysisk
- Smerter
- Hovedpine
- Hjertebanken
- Svimmelhed
- Træthed
- Rysten på hænder
- Svedeture
- Mavesmerter
Psykiske
- Humørsvingninger
- Vrede/Irritabilitet
- Hukommelsesbesvær
- Uoplagthed
- Rastløshed
- Angst
Adfærdsmæssige
- Søvnløshed
- Øget/nedsat appetit
- Lav selvfølelse
- Ubeslutsomhed
- Sygefravær
- Ingen humor
- Alt virker uoverkommeligt
SYMPTOMER PÅ DEPRESSION
- Alt virker ligegyldigt
- Vedvarende tristhed og håbløshed
- Manglende energi, du føler dig drænet uden en særlig grund
- Søvnproblemer
- Ændret appetit
- Koncentrationsbesvær
- Negative tanker
Genkender du en eller flere af ovenstående tegn på depression, er det vigtigt, at du søger hjælp. Du behøver ikke kæmpe alene mod depressionen. Det er altid en god idé at gå til egen læge, der kan hjælpe dig med nogle aspekter af en depressionstilstand. Psykoterapi er virksom til at dykke ned i årsagerne til din depression og finde nye veje ud af den. Med mine faglige kompetencer kan jeg hjælpe dig til at genfinde livsglæden.
ANGST – HVAD ER DET
Angst er faktisk en helt naturlig overlevelsesmekanisme, som vil beskytte os mod noget farligt eller ubehageligt. Men for mange mennesker kan angsten komme til at tage overhånd, og vi bliver invaderet af katastrofe- eller tvangstanker, som kan tage magten, give fysiske reaktioner og begrænse os i helt almindelige hverdagssituationer.
Det er vigtigt at søge professionel hjælp, hvis angsten styrer dine handlinger.
HVORDAN TACKLES ANGSTEN
- Vi undersøger, hvad angsten vil fortælle dig og, hvad der har udløst den
- Du arbejder med kroppens sansninger
- Du lærer at ændre dine negative og begrænsende tankemønstre
- Vi arbejder kropsterapeutisk (se dette afsnit)
- Du får teknikker og redskaber, som kan hjælpe dig med at håndtere angsten
At arbejde med at reducere sin angst er en langsommelig proces, men der er gode resultater med lidt tålmodighed.